Hverdagstips – slik takler du jobb og fritid med IBS

Gode rutiner, regelmessige måltider, fysisk aktivitet og stressmestring hjelper. Men så kommer hverdagen, hvor jobb, venner, reiser eller aktiviteter med barn gjør at planene må legges til side. Livet er sjelden helt regelmessig. 

Unngår du situasjoner i hverdagen på grunn av IBS, er du ikke alene. Heldigvis finnes det gode råd som kan hjelpe deg. IBS forsvinner ikke, men det er mulig å ha gode hverdager. 

Snakk åpent om IBS

Husk at du ikke trenger å være alene om å håndtere IBS. Ofte er ærlighet en bedre strategi enn unnskyldninger. Å bli forsinket til en middag fordi du må en ekstra tur på toalettet er dumt, men det er verre om alle andre blir irriterte fordi de ikke vet om diagnosen. Det kan også være lurt å snakke med noen på jobben, for eksempel en leder eller en i fagforeningen din.

Forbered deg på situasjoner

Tenk praktisk og møt forberedt. Hvis du for eksempel skal på en konsert eller se en film, prøv å få billetter på enden av rekken, så det er lett å komme seg ut. Skal dere på restaurant, kan du sjekke menyen på forhånd. Er det lite som fungerer der, kan du spise litt på forhånd eller ha med noe i vesken.

Aksepter at det noen ganger blir pinlig

Å akseptere pinlige situasjoner gjør det lettere å leve med IBS. Du må være ærlig og si: “Beklager, men jeg har en sykdom.”

Prøv å redusere stress

Å redusere stress trenger ikke bety at du skal være passiv, men at du blir bevisst på hva som utløser stress og prøver å redusere dette. Meditasjon og andre stressmestringsteknikker kan også være verdifulle i å håndtere ubehagelige situasjoner.

Gi deg selv nok tid til forberedelse

Hvis du vet at du trenger tid om morgenen, gi deg selv denne tiden. Det er ikke uvanlig å sette av opp mot to timer, for å være sikre på at magen samarbeider før man drar på jobb. 

Reise

En reise er nesten alltid et avbrekk fra hverdagen. Dermed blir rådene over, om planlegging, å redusere stress og bruke god nok tid ekstra viktige. Unngå pakking i siste liten og legg gjerne planer som er mulige å endre om det trengs. Skal du til utlandet, kan det også være lurt å lære seg de generiske navnene på produkter du bruker, slik at du kan gjøre det forstått i landet du skal til. En lege eller en farmasøyt kan hjelpe deg med dette. 


Hverdagsmat – oppskrifter som hjelper i hverdagen

Mange opplever at hverdagslivet blir bedre ved å følge noen enkle råd. Måltider til faste tider og ro rundt måltidene er gode vaner. Her finner du kvalitetssikret informasjon om FODMAP-dietten og lenker til oppskrifter som unngår matvarer med høyt innhold av FODMAP.

Trening gjør hverdagen bedre

For mange kan det kjennes nok å holde tritt med alt fra jobb til sosiale aktiviteter. Men forskning viser at fysisk aktivitet er spesielt bra for de med ekstra sensitiv mage.