Hverdagsmat – oppskrifter som hjelper i hverdagen

Det finnes mye god mat, også for de med ekstra sensitive mager. Mange opplever at hverdagslivet blir bedre ved å følge noen enkle råd. Måltider til faste tider og ro rundt måltidene er gode vaner.

Den mest anerkjente dietten som forsøker å systematisere hva er trygg mat for de med ekstra sensitive mager eller som har fått diagnosen IBS, kalles “lav FODMAP”. FODMAP er en samlebetegnelse på «fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler». Felles for disse stoffene er at de er tungt fordøyelige karbohydrater som ikke tas opp av tynntarmen i særlig grad. Denne dietten kan hjelpe de som lider av for eksempel forstoppelse eller diaré, magesmerter og gasser.

Mer informasjon om denne dietten kan du finne hos Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer.

En diett hvor du unngår mange matvarer gjør det samtidig mer krevende å få i seg riktige næringsstoffer. Et godt råd er derfor å få hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog eller andre som kan hjelpe deg til et variert og næringsrikt kosthold.

Her finner du oppskrifter

Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer har laget et hefte med praktiske råd og matoppskrifter. Dette kan du laste ned gratis her

Det finnes også mange bøker å få kjøpt og nettsider som har gode oppskrifter du kan følge. Men husk å kontrollere oppskriftene opp mot FODMAP-tabellenog dine egne erfaringer.


Her er noen steder å begynne jakten på god mat:

http://www.magevennligmat.no/oppskrifter
https://www.lavfodmap.no/category/lavfodmap-oppskrifter/middag
https://lyngstadernaering.no/oppskrifter/

Trening gjør hverdagen bedre

For mange kan det kjennes nok å holde tritt med alt fra jobb til sosiale aktiviteter. Men forskning viser at fysisk aktivitet er spesielt bra for de med ekstra sensitiv mage.