Hverdagsmat – oppskrifter som hjelper i hverdagen

Det finnes mye god mat som samtidig er i tråd med helserådene som gis til IBS-pasienter. mange opplever at hverdagslivet blir bedre ved å følge noen enkle råd. Måltider til faste tider og ro rundt måltidene er gode vaner.

Det finnes mye god mat som samtidig er i tråd med helserådene som gis til IBS-pasienter. mange opplever at hverdagslivet blir bedre ved å følge noen enkle råd. Måltider til faste tider og ro rundt måltidene er gode vaner. 

Den mest anerkjente dietten som forsøker å systematisere hva som er trygge matvarer, og hva du bør unngå, kalles “lav FODMAP”. FODMAP er en samlebetegnelse på «fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler». Felles for disse stoffene er at de er tungt fordøyelige karbohydrater som ikke tas opp av tynntarmen i særlig grad.

Mer informasjon om denne dietten kan du finne hos Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer.

En diett hvor du unngår mange matvarer gjør det samtidig mer krevende å få i seg riktige næringsstoffer. Et godt råd er derfor å få hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog eller andre som kan hjelpe deg til et variert og næringsrikt kosthold.

Her finner du oppskrifter

Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer har laget et hefte med praktiske råd og matoppskrifter. Dette kan du laste ned gratis her

Det finnes også mange bøker å få kjøpt og nettsider som har gode oppskrifter du kan følge. Men husk å kontrollere oppskriftene opp mot FODMAP-tabellenog dine egne erfaringer.


Her er noen steder å begynne jakten på god mat:

http://www.magevennligmat.no/oppskrifter
https://www.lavfodmap.no/category/lavfodmap-oppskrifter/middag
https://lyngstadernaering.no/oppskrifter/


Hverdagstips – slik takler du jobb og fritid med IBS

Unngår du situasjoner i hverdagen på grunn av IBS, som jobbmøter, trening eller idrett med barna? Du er ikke alene. Heldigvis finnes det gode råd som kan hjelpe deg. IBS forsvinner ikke, men det er mulig å ha gode hverdager. 

Bewegen en PDS

Werken, sociale activiteiten… Veel mensen vinden het lastig om alles voor elkaar te krijgen. Maar uit onderzoek blijkt dat tijd vrijmaken voor sport een goed effect heeft op PDS symptomen. Lees meer over het onderzoek plus een aantal eenvoudige adviezen.