Ernæringsfysiologens råd ved irritabel tarm

Opplever du at magen styrer hvordan dagen din blir? Setter mageplager begrensninger for hva du gjør og hvordan du lever livet ditt? Dessverre er det mange nordmenn som har det slik, men det finnes hjelp.

Mari Eskerud er klinisk ernæringsfysiolog og driver podcasten “Matmyter”

Mageplager og irritabel tarm kan komme i mange former. Noen har treg mage, mens andre går ofte på do. Noen har store smerter, andre har oppblåsthet som gjør at man ser gravid ut hele dagen. Derfor kan det være ekstra utfordrende å finne frem i jungelen av råd som finnes, både på internett og fra venner og familie. Heldigvis finnes det noen godt dokumenterte endringer å starte med.

Kosthold og livsstil

Hvordan vi lever livene våre har stor betydning for helsa vår, og også faktisk for mage og tarm! Har du irritabel tarm er det ofte enda viktigere med gode rutiner for både måltider, fysisk aktivitet og søvn. Å jobbe med stressmestring er også veldig nyttig for enkelte. Her er noen gode tips å starte med:

  • Prøv å sette hovedmåltidene sammen etter tallerkenmodellen, med både karbohydrater, protein, litt fett og frukt eller grønnsaker.
  • Noen matvarer gir ofte reaksjoner i en sensitiv tarm. Vær oppmerksom på om du reagerer på kullsyre, koffein, sukkeralkoholer i drops, sterk mat og alkohol.
  • Spis mer fiber eller ta tilskudd hvis du har forstoppelse.
  • Vær oppmerksom på matvarer som danner gass, for eksempel løk, hvitløk, kål, bønner, linser og erter, epler og pærer, mye rå grønnsaker og hveteprodukter, for enkelte også laktose.
  • LavFODMAP-diett kan prøves etter andre endringer, men bør gjennomføres med veiledning av helsepersonell.

Probiotika ved irritabel tarm

Tidligere har det ikke vært probiotika på markedet i Norge som hjelper spesifikt mot irritabel tarm. Mange tror at probiotika er én type produkt, og har du prøvd en type så vet du om det hjelper deg eller ikke. Men faktisk er det slik at ulike typer probiotika inneholder ulike bakteriestammer og dermed har helt forskjellig effekt på oss. Det er heller ikke gitt at en kombinasjon av probiotika er bedre enn en enkelt type. Hvis du har irritabel tarm er det derfor viktig at du prøver en probiotika med dokumentert effekt mot nettopp de plagene du har.

Alflorex er veldokumentert probiotika

Alflorex inneholder bakteriestammen Bifidobacterium longum 35624. Denne bakterien er forsket på i studier med personer med irritabel tarm. Studiene viser at den er effektiv mot typiske plager ved irritabel tarm, som oppblåsthet, magesmerter/ubehag og plagsom tarmgass. Derfor er den spesielt tilpasset personer med irritabel tarm. Alflorex overlever det sure miljøet i magesekken og kommer seg helt frem til tarmen hvor den får virke.

Er Alflorex rett for meg?

Det er enda mye usikkerhet knyttet til irritabel tarm og hvorfor noen får det. Forskning tyder på at det kan være ulike grunner til at man sliter med magen. Derfor er det heller ikke alle som blir bedre av probiotika. Men om det gjelder deg, vet du først etter at du har forsøkt. Om du prøver produktet i 4-8 uker, får du enkelt testet ut om du er en av de som har nytte av Alflorex. Bakteriestammen i Alflorex er godt dokumentert og sikkerheten er overvåket gjennom mange år i markedet, så det er trygt å prøve. Husk likevel at hvis mageplagene har kommet nylig, bør du alltid konsultere lege.

Prøv Alflorex® i minimum fire uker – merk effekten

Alflorex® har dokumentert virkning mot IBS, men vi lover deg ikke en vidunderkur som virker fra dag en. Magen trenger tid til å venne seg til et daglig tilskudd av probiotika.

En første reduksjon av symptomer kan ses etter ca. 1-2 uker. I sjeldne tilfeller kan det ta fra 1-3 måneder før effekt oppnås Enkelte kan også oppleve milde og forbigående endringer i avføringsmønster i løpet av de første fire ukene. 

Spørsmål og svar

Hva inneholder Alflorex®?

Alflorex® inneholder B. longum 35624®-stamme. De andre innholdsstoffene er: Maisstivelse, magnesiumstearat og hypromellose. 

Hva brukes Alflorex® til?

Alflorex® brukes til behandling av irritabel tarm-syndrom inkludert symptomer på oppblåsthet, tarmgass, magesmerter, diaré og forstoppelse. 

Hvordan bruker jeg Alflorex®?

Ta 1 kapsel Alflorex® en gang daglig i 1 måned. Det er viktig å ta Alflorex® hver dag og fullføre hele behandlingen. Ikke ta mer enn anbefalt daglig dose. 
 
For å sikre effektiv og riktig bruk, bruk alltid Alflorex® i henhold til pakningsvedlegget. Vennligst spør legen eller apoteket hvis du er usikker på hvordan du følger disse instruksjonene for bruk av Alflorex® og følg deres råd.

Når må jeg ta Alflorex®?

Alflorex® kan tas med eller uten mat og når som helst på dagen. Svelg kapselen hel med tilstrekkelig væske (for eksempel et glass vann eller melk i stedet for sure drikker som juice). 

Kan jeg drikke jus når jeg svelger Alflorex®?

Fruktjuice er generelt surt, og syre kan skade 35624®-stammen. Vi anbefaler at du tar Alflorex® med vann eller melk eller mindre sure drikker, f.eks. soya, mandel- eller rismelk. Imidlertid kan Alflorex® tas som en del av et måltid som inkluderer fruktjuice, da maten vil bidra til å beskytte Alflorex®-stammen. 

Hva med antibiotika?

Som bakteriestamme kan effekten av B. longum 35624®-stammen inaktiveres av antibiotikabehandling. Vi anbefaler at du fortsetter å ta Alflorex® med antibiotika. Når du behandles med antibiotika skal den daglige dosen Alflorex® ikke tas samtidig med antibiotikaen.

Når begynner Alflorex® å virke?

Alflorex® virker umiddelbart og begynner å behandle tarmen din der det er behov. I løpet av de første 2 ukene vil det bidra til å tilbakestille tarmsystemet. Den første reduksjon av symptomer bør ses etter ca. 1-2 uker med regelmessig inntak av Alflorex®. I sjeldne tilfeller kan det ta lengre enn 1 måned før Alflorex® behandler tarmen, muligens opptil 2-3 måneder. 

Forsvinner Alflorex fra kroppen?

Alflorex® forblir i magen din så lenge du fortsetter med behandlingen. Den virker i tarmen og vil bli transportert ut på naturlig måte av vanlige tarmbevegelser. Ved å ta en kapsel med Alflorex® hver dag kan du sikre at tarmen forblir behandlet. 

Hva heter virkestoffet i Alflorex®?

Alflorex® for IBS inneholder den patenterte bakteriestammen Bifidobacterium longum 35624® som opprinnelig var klassifisert som Bifidobacterium infantis 35624®. Denne unike bakteriestammen er anerkjent av medisinske eksperter for å ha et godt evidensnivå på reduksjon av symptomer på IBS.


Her får du kjøpt Alflorex®

Selges kun på apoteket

Apotek 1 logo
Boots Apotek Logo
Vitus Apotek logo
Ditt Apotek logo