Ernæringsfysiologens råd ved irritabel tarm

Opplever du at magen styrer hvordan dagen din blir? Setter mageplager begrensninger for hva du gjør og hvordan du lever livet ditt? Dessverre er det mange nordmenn som har det slik, men det finnes hjelp.

Mari Eskerud er klinisk ernæringsfysiolog og driver podcasten “Matmyter”

Mageplager og irritabel tarm kan komme i mange former. Noen har treg mage, mens andre går ofte på do. Noen har store smerter, andre har oppblåsthet som gjør at man ser gravid ut hele dagen. Derfor kan det være ekstra utfordrende å finne frem i jungelen av råd som finnes, både på internett og fra venner og familie. Heldigvis finnes det noen godt dokumenterte endringer å starte med.

Kosthold og livsstil

Hvordan vi lever livene våre har stor betydning for helsa vår, og også faktisk for mage og tarm! Har du irritabel tarm er det ofte enda viktigere med gode rutiner for både måltider, fysisk aktivitet og søvn. Å jobbe med stressmestring er også veldig nyttig for enkelte. Her er noen gode tips å starte med:

  • Prøv å sette hovedmåltidene sammen etter tallerkenmodellen, med både karbohydrater, protein, litt fett og frukt eller grønnsaker.
  • Noen matvarer gir ofte reaksjoner i en sensitiv tarm. Vær oppmerksom på om du reagerer på kullsyre, koffein, sukkeralkoholer i drops, sterk mat og alkohol.
  • Spis mer fiber eller ta tilskudd hvis du har forstoppelse.
  • Vær oppmerksom på matvarer som danner gass, for eksempel løk, hvitløk, kål, bønner, linser og erter, epler og pærer, mye rå grønnsaker og hveteprodukter, for enkelte også laktose.
  • LavFODMAP-diett kan prøves etter andre endringer, men bør gjennomføres med veiledning av helsepersonell.

Probiotika ved irritabel tarm

Tidligere har det ikke vært probiotika på markedet i Norge som hjelper spesifikt mot irritabel tarm. Mange tror at probiotika er én type produkt, og har du prøvd en type så vet du om det hjelper deg eller ikke. Men faktisk er det slik at ulike typer probiotika inneholder ulike bakteriestammer og dermed har helt forskjellig effekt på oss. Det er heller ikke gitt at en kombinasjon av probiotika er bedre enn en enkelt type. Hvis du har irritabel tarm er det derfor viktig at du prøver en probiotika med dokumentert effekt mot nettopp de plagene du har.

Alflorex er veldokumentert probiotika

Alflorex inneholder bakteriestammen Bifidobacterium longum 35624. Denne bakterien er forsket på i studier med personer med irritabel tarm. Studiene viser at den er effektiv mot typiske plager ved irritabel tarm, som oppblåsthet, magesmerter/ubehag og plagsom tarmgass. Derfor er den spesielt tilpasset personer med irritabel tarm. Alflorex overlever det sure miljøet i magesekken og kommer seg helt frem til tarmen hvor den får virke.

Er Alflorex rett for meg?

Det er enda mye usikkerhet knyttet til irritabel tarm og hvorfor noen får det. Forskning tyder på at det kan være ulike grunner til at man sliter med magen. Derfor er det heller ikke alle som blir bedre av probiotika. Men om det gjelder deg, vet du først etter at du har forsøkt. Om du prøver produktet i 4-8 uker, får du enkelt testet ut om du er en av de som har nytte av Alflorex. Bakteriestammen i Alflorex er godt dokumentert og sikkerheten er overvåket gjennom mange år i markedet, så det er trygt å prøve. Husk likevel at hvis mageplagene har kommet nylig, bør du alltid konsultere lege.

Prøv Alflorex® i minimum fire uker

Det kan ta opptil 4 uker, noen ganger opptil 2-3 måneder før Alflorex® tilpasser seg tarmfloraen.

Vær oppmerksom på at milde og forbigående endringer i avføringsmønster kan oppleves de første ukene. Dette er en vanlig og middlertidig situasjon.

Spørsmål og svar

Hva inneholder Alflorex®?

Alflorex® inneholder B. longum 35624®-stamme. De andre innholdsstoffene er: maisstivelse, magnesiumstearat og hypromellose. 

Hvordan bruker jeg Alflorex®?

Ta 1 kapsel Alflorex® en gang daglig med eller uten mat. Kan tas når som helst på dagen. Anbefalt daglig dosering bør ikke overskrides. Kosttilskudd bør ikke brukes som erstatning for et variert kosthold og en sunn livsstil. Kan brukes av barn fra 3 år og eldre.

For å sikre effektiv og riktig bruk, bruk alltid Alflorex® i henhold til pakningsvedlegget. Vennligst spør legen eller apoteket hvis du er usikker på hvordan du følger disse instruksjonene for bruk av Alflorex® og følg deres råd.

Når må jeg ta Alflorex®?

Alflorex® kan tas med eller uten mat og når som helst på dagen. Svelg kapselen hel med tilstrekkelig væske (for eksempel et glass vann eller melk i stedet for sure drikker som juice). 

Kan jeg drikke juice når jeg svelger Alflorex®?

Fruktjuice er generelt surt, og syre kan skade 35624®-stammen. Vi anbefaler at du tar Alflorex® med vann eller melk eller mindre sure drikker, f.eks. soya, mandel- eller rismelk. Imidlertid kan Alflorex® tas som en del av et måltid som inkluderer fruktjuice, da maten vil bidra til å beskytte Alflorex®-stammen. 

Hva med antibiotika?

Som bakteriestamme kan effekten av B. longum 35624®-stammen inaktiveres av antibiotikabehandling. Vi anbefaler at du fortsetter å ta Alflorex® med antibiotika. Når du behandles med antibiotika bør den daglige dosen Alflorex® tas separat, med minst 2 timers mellomrom i forhold til antibiotikadosen.

Når begynner Alflorex® å virke?

Det kan ta opptil 4 uker, noen ganger opptil 2-3 måneder før Alflorex® tilpasser seg tarmfloraen. Vær oppmerksom på at milde og forbigående endringer i avføringsmønster kan oppleves de første ukene. Dette er en vanlig og midlertidig situasjon.

Forsvinner Alflorex fra kroppen?

Alflorex® forblir i magen din så lenge du fortsetter med behandlingen. Den virker i tarmen og vil bli transportert ut på naturlig måte av vanlige tarmbevegelser.

Hva heter virkestoffet i Alflorex®?

Alflorex® inneholder den patenterte bakteriestammen Bifidobacterium longum 35624® som opprinnelig var klassifisert som Bifidobacterium infantis 35624®.

Hvor mange bakterier er det i en kapsel?

Én kapsel med Alflorex® inneholder 1 milliard bakterier, eller 1 x 109 kolonidannende enheter (CFUs).


Her får du kjøpt Alflorex®

Selges kun på apotek

Apotek 1 logo
Boots Apotek Logo
Vitus Apotek logo
Ditt Apotek logo